4 STEPS MUDAH BUAT ROTI DENGAN THERMOMIX

“Citarasa dunia kini di dapur anda”

  1. ACTIVATE YEAST

The best part, dengan Thermomix, kita boleh activate kan yeast pada suhu 37’C dalam masa 2 minit. So, nanti dapat cepatkan proses proofing 😊

  1. KNEADING

Kneading atau menguli dengan Thermomix ni best sebab tak sampai 5minit pun dah siap uli. Kalau guna mixer & bread maker, ambil masa yang agak lama. Memang menjimatkan masa & alhamdulillah hasilnya pun tak mengecewakan 👍🏻

  1. ROUNDING

Tips untuk mendapatkan texture roti yang cantik terletak kepada cara kita rounding. Kena betul-betul ‘fit’ so that tak ada udara yang trap dalam doh. Kena keluarkan air bubble tu masa rounding. Sebab nanti masa proofing akan develop air bubble lagi. Bila rounding tak kemas, texture luar roti jadi tak cantik – menggerutu.

  1. PROOFING

Antara tips roti yang cantik & gebu adalah cukup tempoh masa proofing – doh naik & kembang dengan elok. Kurang masa proofing pun tak boleh, over-proofing pun tak boleh sebab texture roti jadi tak cantik masa bakar nanti.

So, penting proofing doh sebelum bakar roti. Masa proofing ni selain suhu persekitaran, bergantung juga dengan jumlah yeast yang kita guna dalam adunan. Selain single proofing, ada juga teknik double proofing.


P/s: Alhamdulillah, petang tadi afiqah sempat buat Roti Susu resepi Kak Quin ni. Alhamdulillah, memang cepat & sedap!

0 0 votes
Rating Artikel
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments