Nasi Putih Tanpa Kerak Thermomix

“Citarasa dunia kini di dapur anda”

Assalamualaikum & Hi 😀

Siapa selalu hadapi masalah kerak nasi? Bila dah rendam periuk masa nak basuh, rasa sayang sangatkan, yelah kerak nasi tu boleh sepinggan makan, rasa membazir 🙁

Macam-macam teknik dah afiqah cuba nak elak kerak ni. Even kalau kita off fungsi pemanas nasi once nasi dah masak, bila reheat akan jadi juga kerak. Afiqah pernah cuba teknik kukus nasi guna periuk nasi, letak beras dalam mangkuk/mug yang tahan panas. Memang jimat, portion untuk sekali makan berdua. Tapi yang jadi masalah dan bahayanya sebab dia tak automatically off bila nasi dah masak. Bahaya sangat bila air kering.

HAHA panjang pulak. Dipendekkan cerita, alhamdulillah tadi afiqah first time masak nasi dengan TM6, guna simmering basket. Afiqah follow resepi dalam Cookidoo®. Best sangat nasi cantik hasilnya 🙂 Sekali masak cukup-cukup portion untuk satu family (2adults & 1toddler), alhamdulillah.

Link Resepi Cooking White Rice: https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r81628

3.7 3 votes
Rating Artikel
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments