Roti Boy with Vanilla Toppings & Chocolate Chips Thermomix

“Citarasa dunia kini di dapur anda”

Salam & Hi!

Salam hujung minggu buat semua. Alhamdulillah, Allah SWT izinkan lagi kita memasuki bulan mulia, bulan Zulhijjah 1443H. Jangan lepaskan peluang untuk memperbanyakkan amal ibadah sepanjang 10 hari pertama bulan Zulhijjah kerana terlalu banyak ganjarannya inshaAllah 😊

So, berbalik kepada sharing afiqah harini, afiqah nak kongsikan semalam afiqah buat Roti Boy a.k.a Mexican Buns. Sebab niatnya nak buat Roti Boy ni untuk Suhayl kudap-kudap, jadi topping tu afiqah buat flavor Vanilla & Chocolate Chips (no caffeine).

Actually, banyak sebab kanak-kanak tak digalakkan ambil caffeine ni antaranya menghalang penyerapan zat besi yang mana boleh menyebabkan anak-anak kekurangan zat besi. Bila kurang zat besi, anak-anak boleh jadi anemia & mudah sakit. Maybe jarang-jarang bagi tu ada exception tapi kalau selalu bagi kopi or teh, tak bagus untuk kesihatan anak-anak ☺️ (just my 2cents)

Okay back to the recipe Roti Boy kita hehe. This time around, afiqah first time nak cuba resepi Soft Sweet Buns yang quiet famous among TM6 users. Resepi Soft Sweet Buns ni ada dalam Cookidoo. Incase you guys nak guna any buns recipe pun boleh.

Recipe Roti Boy with Vanilla & Chocolate Chips Thermomix
By: @afiqahaffa

Buns

Cookidoo: Soft Sweet Buns (https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r591742)
Afiqah tweak sikit:
200g Milk
100g Water

Vanilla Toppings

Ingredients:
100g Butter
90g Castor Sugar
2biji Telur
110g Tepung Gandum
1/2tsp Baking Powder
Vanilla extract/essence
Chocolate Chips (for sprinkles)

Methods:

  1. Mix butter & sugar. Mix | 35secs | speed 5
  2. Add in eggs & vanilla extract. Mix | 35secs | speed 5
  3. Add in flour & baking powder. Mix | 20secs | speed 4
  4. Transfer to a piping bag & keep in the fridge for a while.
  5. Once the buns have double in size (well-proof), pipe in circular shape on top of the buns & sprinkles some chocolate chips.
  6. Ready to bake! 😋

Notes:
• Vanilla Toppings tu ada lebih, maybe boleh try half kan portion incase nak buat sikit je
• Untuk fillings/inti, boleh guna Salted Butter or nak buat Buttermilk macam Rotiboy pun boleh. But this time afiqah biar kosong je. A bit plain but still sedappp 🤤
• Suggest to serve hot since makan panas-panas rasa rangup Vanilla topping tu, nyumms 😋

Selamat mencuba! 😉


Step on piping the toppings


Suhayl helping out ummi shaping the dough

0 0 votes
Rating Artikel
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments