Tips Kek Sarang Semut Thermomix

“Citarasa dunia kini di dapur anda”

Suhayl panggil ni “Sarang Kek Semut” 🤣

So, harini afiqah nak re-share ilmu Kek Sarang Semut yang dapat dari kawan-kawan.

🍰 Untuk Gula Hangus;

• Afiqah guna resepi dalam Cookidoo: Liquide Caramel (Sugar Stages Mode)
• Air afiqah tambah jadi 350g dekat akhir step tu
• Gula mesti guna Brown Sugar. Afiqah guna ORCS. Kalau guna gula putih biasa, ramai yang inform blade stuck in the middle of the Sugar Stage process.
• Lepas siap, boleh terus tuang gula hangus ke dalam bekas lain & terus ke step seterusnya untuk resepi Kek Sarang Semut.

🍰 Untuk Kek Sarang Semut;

• Follow resepi Cookidoo: Kek Sarang Semut
• Afiqah guna salted butter
• Mix sekali je takut adunan overbeat/bantat (dalam Cookidoo dua kali mix)
• Perap adunan dalam 1-2 jam untuk dapatkan sarang yang cantik
• Best Kek Sarang Semut Cookidoo ni sebab tak terlalu oily, manis pun just nice & kenyal + cakey. Sedapp untuk buat kudap-kudap petang or buah tangan untuk mak ayah 🍃

Selamat mencuba! 😉

Berminat dengan Thermomix, boleh contact afiqah ya 🤗

0 0 votes
Rating Artikel
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments